BLOG

Hier schrijf ik regelmatig blogs en teksten ter inspiratie!

LAAT LOS

Ik stond deze week voor een rood licht te wachten. Met de auto, einde van de dag, ik staarde met lichte vermoeidheid wat uit het raam. Mijn blik gleed naar een man van in de zestig, die druk doende was zijn trottoir vol herfstbladeren schoon te vegen. Hij had zijn jas over de heg gelegd, het zag eruit alsof hij zich al enige tijd inspande om dit klusje te klaren. Terwijl ik daar zo naar zat te kijken, zag ik hem iets opmerkelijks doen. Hij zette zijn bezem tegen de heg, pakte met twee handen de boomstam vast en begon deze tamelijk ruw heen en weer te bewegen. Al schuddend aan deze boom vielen er nog wat bladeren op de grond. Vervolgens pakte hij opnieuw de bezem, om weer verwoed door te vegen.

Als hij tegen die boom had kunnen praten, had hij vast iets gezegd in de trant van; ik ben nú aan het vegen, dus laat alsjeblieft de blaadjes die morgen, overmorgen en volgende week van plan zijn om eraf te vallen maar vast los. Dan hoef ik dit allemaal niet nog een keer te doen.

Het stoplicht stond inmiddels op groen, dus met enige verwarring reed ik het laatste stuk naar huis. Het zette me aan het denken. Hoeveel invloed denken we eigenlijk te hebben in deze wereld, in dit leven? Het geeft een gevoel van maakbaarheid aan, alsof jij op dat moment bepaalt of iets wel of niet gaat gebeuren. Of hoe iets gaat gebeuren. Alsof de bladeren aan deze boom niet zelf, op een geheel natuurlijke manier mogen bepalen wanneer hun moment is om naar beneden te vallen. Omdat dat hoogstwaarschijnlijk niet op hetzelfde moment zal zijn dat deze meneer met een bezem eronder staat.

Deze beste man is niet de enige die op deze manier naar het leven kijkt. Ongemerkt zijn er heel veel situaties waarin wij vinden, geloven dat wij er invloed op hebben. Dat als we iets heel goed doen, de uitkomst ook zeker goed zal zijn. Of als we uitgebreid Buienradar checken, er geen regen op ons hoofd kan vallen als we naar buiten gaan. Dat als we situaties in de toekomst van voor tot achter uitdenken, we precies weten wat er zal gaan gebeuren.

Alleen, dit is een misvatting. Het zorgt ervoor dat het leven niet meer op ons af kunnen laten komen met het vertrouwen dat we elke situatie aankunnen. Dat we bepaalde gebeurtenissen of ervaringen gaan ontwijken, omdat we dat prettiger vinden. Om het nare gevoel dat het kan veroorzaken niet te te hoeven voelen. Het gevoel dat je kan hebben als je de trein mist. Of dat je met een nat pak op je werk verschijnt. Dat je twee weken later opnieuw diezelfde stoep staat te vegen.

En het zorgt ervoor dat het leven meer controle heeft over jou, dan jij hebt over je leven. Dat jij het niet kan zien zoals het bedoeld is. Met alle mooie en minder mooie momenten. Dat die druppels die uit de lucht vallen ook een kans zijn om te voelen dat je leeft. En dat de gemiste trein ook een moment kan zijn om eens een praatje te maken met iemand die je anders niet gesproken zou hebben. Dat het juist dit soort onverwachte dingen zijn die de kleur aan je leven geven.


Schud jij ook meer aan bomen dan je lief is? Zou je graag wat meer willen loslaten?

Coaching kan ervoor zorgen dat jij met beide benen in je eigen leven staat en hier ook meer van kan genieten!