BLOG

Hier schrijf ik regelmatig blogs en teksten ter inspiratie!

POTJES


“Ach, je hebt er toch een gezond kind voor teruggekregen?!”

Ik verbaas me erover hoe vaak dit tegen vrouwen gezegd wordt als ze net bevallen zijn. Als ze vertellen over hun ervaring tijdens deze bevalling, over hoe zwaar, teleurstellend, heftig het was. Of over allerlei andere tinten van emoties die allemaal bij bevallen horen.

Ook hoor ik verse moeders zelf met regelmaat zo praten. Als je goed luistert, hoor je soms ratio en gevoel met elkaar in discussie zijn op hetzelfde moment:


Het gevoel roept om gehoord te worden, om bestaansrecht te krijgen. Terwijl je ratio je maant tot doorgaan. Tot vergeten en niet meer achterom kijken.

De uitspraak ‘je hebt er toch een gezond kind voor teruggekregen?’ zet alle gevoelens over je bevalling buiten spel. Dat klinkt alsof je het één tegen het ander kan wegstrepen. Alsof die hele bevalling nooit gebeurd is, als je maar lang genoeg naar je wolk van een baby kijkt.

De vergelijking die ik daarbij dan maak gaat over verschillende potjes. Je hebt na een bevalling een Potje Geluk en een Potje Bevalling. En daarnaast nog een hele hoop andere potjes, zoals een Potje Onzekerheid, een Potje Slaaptekort, een Potje Kraamtranen. Ze zijn er allemaal. In dat Potje Geluk zitten de geluksmomenten met je kind, het verliefde gevoel als je naar hem/haar kijkt, een eerste wandelingetje met een kinderwagen buiten. Het Potje Bevalling brengt je terug naar hoe het allemaal verlopen is. En de gevoelens die daarbij horen, zoals kwetsbaarheid, pijn, machteloosheid etc.

Deze potjes zijn er allebei. De een kan de ander niet wegmaken. Door tegen iemand te zeggen dat ze toch een gezonde baby gekregen heeft, dus geen verdriet meer hoeft te voelen, krijgt je het brein het idee dat het verdriet, de teleurstelling en de mentale verwerking van de bevalling onnodig is en zelfs nutteloos. Maar het is juist ontzettend belangrijk om hier aandacht aan te besteden! Dus, praat met mensen in je omgeving, schrijf je bevallingsverhaal op en neem rustig de tijd om deze emoties te verwerken.

Selectief zijn in wat je wel of niet wilt voelen, kan namelijk gewoonweg niet. Als je bepaalde emoties aan de kant drukt, omdat je ze liever niet wilt voelen, dan onderdruk je daarmee ook de positieve emoties, waardoor er van genieten vaak ook niet veel meer terecht komt. En, dit kan zelfs op lange termijn leiden tot klachten van somberheid of depressie.

Want dat geluk mag de ruimte krijgen, het genieten mag Groots gevierd worden. Alle eerste keren, fijne knuffelmomenten, intense blijdschap en de trots die je voelt voor jóuw kind. Maar dat kan alleen ten volste als het verdriet deze ruimte ook krijgt. Verdriet heeft echter vaak iets anders nodig. Een Potje Janken bijvoorbeeld.