Moederschap


Balans

En dan is je baby geboren. Voor velen breekt er een tijd aan van slapeloze nachten, je baby leren kennen en samen op zoek gaan naar een nieuw ritme in jullie leven. Een periode waarin je vaak je handen vol hebt aan het (nieuwe) moederschap en het leven dat daarbij hoort. Hoewel er van alle kanten gezegd wordt dat je vooral moet genieten, is deze fase voor sommigen helemaal niet zo rooskleurig als van tevoren gedacht. Gevoelens van onzekerheid en angst, de grote verantwoordelijkheid die je ineens hebt voor een kind. Het kan je allemaal uit je evenwicht brengen.

Daarnaast ga je op een zeker moment wellicht weer aan het werk. Maar hoe combineer je dit werk met moederschap? En blijft er naast werk, baby, relatie en sociaal leven nog tijd over voor jóu? Het blijft steeds zoeken naar de juiste balans. Ik kan je helpen meer inzicht te krijgen in wat voor jou belangrijk is en welke bewuste keuzes je hierin kunt maken.


Verwerken van je bevalling

Een intense ervaring als een bevalling moet je brein verwerken. Je kan het je zo voorstellen, dat tijdens de bevalling de ervaringen zich in korte tijd opvolgen. Je hoofd heeft niet genoeg tijd om al deze ervaringen op dat moment genoeg ruimte te geven. Dus, hij gooit deze ervaringen in een doos achter in je brein.

Maar, die doos moet nog wel uitgepakt worden. Dit betekent aandacht geven aan de inhoud ervan, jouw beleving van je bevalling. Emoties voelen die daarbij horen, eventuele tranen, frustratie, boosheid en gevoelens van onmacht. Bij de meeste vrouwen gebeurt dit in de eerste 4-6 weken na de bevalling. Na een tijdje merk je dan dat de heftigste emoties van je bevalling naar de achtergrond verdwijnen en je bevalling echt een plek kan krijgen.

Soms kan het echter zo zijn dat een bevallingservaring voor je gevoel 'inslaat als een bom'. Dat je na de bevalling overprikkeld bent, veel heftiger reageert dan gewoonlijk en dat je situaties die met je bevalling te maken hebben liever vermijdt. Ook nachtmerries kunnen hierbij voorkomen. Dit kan duiden op onvolledige verwerking van je bevalling, zeker als het langer aanhoudt dan 6 weken. Hiervoor is het zeker van belang dat je hulp krijgt om deze bevalling alsnog een plek te geven. Met coaching kan ik je hierbij helpen.